Blog

Kako se obleči za tek na prostem v hladnejših dneh

Jesen je tu, z njo pa tudi nekoliko hladnejše vreme, ki od nas zahteva toplejša oblačila – tudi med tekom. A kako se obleči, da nam ne bo pretoplo ter da bo tek prijeten? Nekaj praktičnih nasvetov za to vam ponujamo v naslednjih vrsticah.

Tudi v hladnih dneh je tek na prostem lahko prijeten, a le, če smo oblečeni tako, da nam je toplo in nas oblačila ne ovirajo. To pa najlažje dosežemo tako, da si oblačila nadenemo po plasteh. To storite tako, da prvo preverite temperature na prostem, nato pa si nadenete od 2-3 sloje oblačil, odvisno od tega, kako hladno je zunaj. Za jesen bosta dovolj le tanjša majica z dolgimi rokavi in vetrovka, ki vas bo ščitila pred vetrom in dežjem; pozimi pa si prvo nadenete majico, ki se bo tesno oprijela vašega telesa, kot je, na primer bombažna majica s kratkimi rokavi. Nad njo si nadenite debelejšo majico z dolgimi rokavi,na koncu pa si nadenite še vetrovko.

Pazite, da se ne pregrejete
Če delate dolge teke v jutranjih urah, se vam lahko zgodi, da se v času teka segreje tudi ozračje, kar pomeni, da vam lahko postane pretoplo, kar poveča izločanje potu, to pa privede do dehidracije in utrujenosti. A kako se temu izogniti? Preprosto tako, da se oblečete v slojih, a tako, da si boste med tekom lahko enega sneli, saj vam bo potem ravno prav toplo. Prav tako si po potrebi lahko nadenete kapo in rokavice, ki jih kasneje po potrebi odstranite.

Tek v vetru
Če boste tekli v vetru, boste porabili več energije za ohranjanje tempa, kar pomeni, da se boste tudi bolj potili. A prav zaradi kombinacije vetra in potu vam je lahko bolj hladno, zato naj bo oblačilo, ki si ga nadenete prvega, iz bombaža, saj bo tako hitro vpil pot. Vsa ostala oblačila pa morajo poskrbeti za to, da vam bo toplo.

Zaščita pred dežjem
Če tečete tudi v deževnih dneh, morate vedeti, da vas lahko mokra oblačila ohladijo, v njih pa je tudi neprijetno teči. Kaj torej storiti? Če je dež premočan se raje umaknite v telovadnico, v nasprotnem primeru pa si nadenite vodoodporno vetrovko za tek. Te so namreč narejen tako, da vas bodo zaščitile pred dežjem, a bodo vseeno ‘dihale’ in odvajale pot od kože, zato se ne boste pregreli.

Tekaška abecedaTehnika teka
PODPIRAJO NAS NAJBOLJŠI

NAŠI ZVESTI SPONZORJI

Delovanje kluba in udeležba na zastavljenih prireditvah je lažja s pomočjo sponzorjev in donatorjev, ki zaupajo v nas in nam vedno stojijo ob strani.
STOPIMO V STIK

KONTAKTIRAJTE NAS

Za vprašanja, pohvale, kritike in nenazanje za vašo pridružitev smo vam vedno na voljo preko spodnjega e-obrazca, e-naslova tekaci.vipavske.doline@gmail.com ali telefona 040/504-093 (predsednica društva Mateja Prosen).